Λεμφικό Σύστημα
Τι γνωρίζουμε για αυτό το αθόρυβο και νωχελικό σύστημα; Πως μπορούμε να βοηθηθούμε όταν νιώθουμε κατακράτηση υγρών; όταν έχουμε πρησμένα άκρα; Ή ακόμα κι αν νοσούμε από μια φαινομενικά άσχετη ασθένεια;
Όντας επικουρικό του αιμοφόρου συστήματος, το λεμφικό σύστημα, μέσω της λειτουργίας του, διατηρεί την ισορροπία των υγρών στο εσωτερικό του σώματος και είναι ένας από τους κύριους τρόπους αποβολής τοξινών από αυτό. Αποτελούμενο από λεμφαγγεία, λεμφαδένες, συλλέκτες σπλαχνικούς και λεμφικούς, υπάρχει σαν ένα ολοκληρωμένο δίκτυο, παράλληλα του αιμοφόρου δικτύου, όπου συλλέγει την περίσσια υγρών στον εξωκυττάριο χώρο, περίπου το 10%, που εμπεριέχει μεγάλα κομμάτια ύλης όπως πρωτεΐνες, λίπη, και άλλα θρεπτικά συστατικά, αλλά και τοξίνες, βακτήρια, καρκινικά κύτταρα και άλλα βλαβερά συστατικά που δεν μπορούν ή και δεν πρέπει να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος. Άλλη σημαντική διεργασία που λαμβάνει χώρα στο λεμφικό σύστημα είναι η απορρόφηση θρεπτικών συστατικών από τον πεπτικό σωλήνα καθώς και η απορρόφηση των λιπών που εισέρχονται μέσω της τροφής μας.
Συνοψίζοντας θα μπορούσαμε να πούμε πως οι βασικές λειτουργίες του λεμφικού συστήματος είναι:




Από ολιστικής προσέγγισης, το λεμφικό σύστημα, από την στιγμή που έχει έναν ρόλο ασφάλειας και θρέψης, παίρνει μία μητρική σημασία. Μια δυσλειτουργία στο σύστημα αυτό θα μπορούσε να φανερώνει ένα αίσθημα στέρησης, εγκατάλειψης, μια έλλειψη στοργής αλλά και προστασίας.
Το λεμφικό σύστημα υπολείπεται αντλίας όπως έχει το αιμοφόρο σύστημα την καρδιά. Ο μηχανισμός λειτουργίας του βασίζεται σε παθητικές διεργασίες γι’ αυτό και ο πλήρης κύκλος του διαρκεί 4 ώρες όταν αυτός της καρδιάς διαρκεί μόλις 25΄. Παθητικές διεργασίες μπορεί να είναι:




Αντιλαμβανόμαστε εδώ πόσο σημαντικό ρόλο διαδραματίζει π.χ. η βάδιση, η κολύμβηση, η άσκηση γενικότερα καθώς και η βαθιά αναπνοή. Είναι εντυπωσιακό πως με την κίνηση, η ροή της λέμφου αυξάνεται στο 10πλάσιο έως και το 30πλάσιο από ότι στην φάση ηρεμίας.
Η λεμφική μάλαξη αποτελεί έναν εξωγενή παράγοντα διέγερσης του λεμφικού συστήματος και βρίσκει εφαρμογή, τόσο σε θέματα υγείας όσο και σε θέματα αισθητικής. Πρωτοεφαρμόστηκε από τον Dr. Vodder περί το 1936, σε ασθενείς του με διογκωμένους λεμφαδένες, όπου μετά από πολύχρονη μελέτη του λεμφικού συστήματος διαπίστωσε ότι το λεμφικό λίμνασμα στο σώμα οδηγούσε σε δηλητηρίαση των ιστών από τα ίδια τους τα απόβλητα.
Αν και κάθε μορφή μάλαξης αυξάνει την ροή του αίματος που όπως είδαμε και παραπάνω συνεπαίρνει και την ροή της λέμφου, η λεμφική μάλαξη αποτελεί μια ειδική τεχνική, με εφαρμογή απαλών κινήσεων και πιέσεων στο σώμα που αποσκοπούν στην ενίσχυση της συνολικής λειτουργίας του λεμφικού συστήματος. Αποτελέσματα αυτής της τεχνικής είναι:





Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου