Η σχέση μεταξύ του συναισθηματικού και του οργανικού σώματος

Πολλές φορές έχουμε αναφερθεί στην άρρηκτη σχέση μεταξύ του συναισθηματικού και του οργανικού σώματος. Μια σχέση, που αν για κάποιον λόγο βγει από την ισορροπία της γίνεται εύφορο έδαφος για ασθένειες είτε σωματικές είτε ψυχικές. Θεραπευτικές φιλοσοφίες ανά τον κόσμο, Ελλάδα, Κίνα, Ινδία, έχουν την βάση τους σε αυτήν την θεωρία. Ο ίδιος ο Ιπποκράτης έλεγε πως η νόσος του σώματος έπεται της ψυχικής νόσου και πως αν θέλουμε να θεραπεύσουμε μία ασθένεια πρέπει πρώτα να θεραπεύσουμε το ψυχικό τραύμα, όταν από την άλλη μεριά έχουμε την παραδοσιακή κινέζικη ιατρική να πρεσβεύει ότι της ψυχικής νόσου προηγούνται οι σωματικές διαταραχές. Αυτό που τονίζεται στην όποια άποψη, είναι η σημαντικότητα της σχέσης του συναισθηματικού με το οργανικό σώμα.

Αυτή η τόσο σημαντική σχέση, σε καμία περίπτωση δεν είναι ανεξέλεγκτη, αντιθέτως μάλιστα, κατά την παραδοσιακή κινεζική ιατρική, τα πέντε βασικά όργανα, πέραν του ότι αντιπροσωπεύουν ένα συγκεκριμένο στοιχείο έχοντας και την αντίστοιχη ποιότητά του, εκφράζονται συμπαντικά από τον πλανήτη τους, σχετίζονται με το περιβάλλον μέσω μιας κατεύθυνσης, μιας εποχής, έναν κλιματικό παράγοντα, ένα ζώο, ένα φυτό, μια φάση ανάπτυξης, ένα χρώμα. Στο σώμα, συνδέονται άμεσα με ένα δευτερεύον όργανο, ένα όργανο αίσθησης, μίας μορφής ιστού, αντικατοπτρίζονται σε κάποιο σημείο του ορίου του σώματος, αντιστοιχούν σε μία γεύση και φυσικά σε ένα συναίσθημα.

Όλοι οι παραπάνω παράγοντες είτε από μόνοι τους είτε σε συνδυασμό, είναι σε θέση να επηρεάσουν την κατάσταση του οργάνου και αλυσιδωτά και το συναίσθημα που αντιπροσωπεύει. Η πορεία αυτή όμως βρίσκει και αντίστροφη εφαρμογή όπου οι άνωθεν παράγοντες, πάλι είτε μόνοι τους είτε σε συνδυασμό, μπορούν να επηρεάζουν το συναίσθημα ώστε με τον καιρό να πλήξουν το όργανο. Όλη αυτή η vice versa διαδικασία θα μπορούσε να βρει χώρο στην έννοια ψυχοσωματικό. Ας δούμε όμως ποια όργανα σχετίζονται με ποια συναισθήματα.

Ξεκινώντας από το Ήπαρ, ερχόμαστε αντιμέτωποι με το συναίσθημα του θυμού και όλα τα παράγωγά του, που είναι η μνησικακία, η ευερεθιστότητα, ο εκνευρισμός και η πικρία. Η Καρδιά, που εκφράζεται μέσω της χαράς, στην δυσαρμονία της συναντάμε συναισθήματα όπως η κατάθλιψη, άγχος, απελπισία, ψυχική ανησυχία, συναισθήματα που οδηγούν σε αϋπνία, έλλειψη ζωτικότητας και απουσία από το εδώ και τώρα. Το συναίσθημα της έγνοιας και της υπερβολικής σκέψης, ανήκει στον Σπλήνα με παράγωγα την ανησυχία, την χαμηλή αυτοεκτίμηση και την συναισθηματική εξάρτηση, όταν στους Πνεύμονες ανήκει η θλίψη. Το πένθος φωλιάζει στους Πνεύμονες, ομοίως η απομόνωση και η απογοήτευση. Τέλος, οι Νεφροί χαρακτηρίζονται για την δύναμη της θέλησης τους, πολύ βαθιά μέσα τους είναι χαραγμένη η μυστική συνταγή της ύπαρξης, όποτε μια δυσαρμονία διαταράσσει αυτήν την θέληση, οδηγεί σε ανασφάλεια, χειραγώγηση και φόβο για την ίδια την ύπαρξη.

Είναι χρήσιμο εδώ να πούμε πως δεν υπάρχουν καλά και κακά συναισθήματα παρά μόνο συναισθήματα ισορροπημένα κι εκτός ισορροπίας. Ο θυμός ας πούμε στην ισορροπημένη του μορφή είναι η κινητήριος δύναμη, χωρίς αυτόν ένα βρέφος π.χ. δεν θα σηκωθεί στα πόδια του. Η χαρά στην ισορροπημένη της μορφή, είναι ο σπόρος της ικανοποίησης, της αγάπης, της ευγνωμοσύνης και της συγχώρεσης ενώ στην διαταραχή της οδηγεί σε όσα παραπάνω αναφέρθηκαν. Το ιδιαίτερο συναίσθημα της έγνοιας, αν μπορούμε να το βαφτίσουμε συναίσθημα, που αντιστοιχεί στον Σπλήνα στην ισορροπημένη του μορφή είναι η ξεγνοιασιά. Όσο για την θλίψη, να αναφέρω εδώ πως στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική, αναφέρεται στην θλίψη της απώλειας κι ακόμα κι αυτή, έχει την υγιή μορφή της συνδέοντάς μας με την αρχή και το τέλος, τον κύκλο της ζωής και την άφεση. Τέλος ο φόβος που αντιπροσωπεύουν οι Νεφροί, στην υγιή του μορφή είναι το αίσθημα της αυτοσυντήρησης καθώς και το αίσθημα της ανάπτυξης.

Όπως ανάφερα και πιο πάνω, οι συσχετισμοί αυτοί, είναι αμφίδρομοι και μια δυσαρμονία που μπορεί να προκύψει, πατάει πάνω στην επανάληψη και την χρονιότητα. Βέβαια εναρμονίζοντας το ένα σκέλος αυτής της σχέσης εναρμονίζεται και το άλλο. Παρόλα αυτά δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε κανένα από τα δύο σκέλη όταν χαράζουμε το μονοπάτι προς την αρμονία.

Είμαι στην διάθεσή σας να συζητήσουμε όποια δυσαρμονία σας απασχολεί και να χαράξουμε από κοινού, το μονοπάτι προς την αρμονία...

Ελένη Αναγνωστοπούλου
Εναλλακτικές θεραπείες - Βελονισμός






 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η γλώσσα και η γλώσσα της

Σελήνη και έμμηνος ρύση - ένας ισχυρός δεσμός